Groene Schutting Mooi Met Klimplanten

BrievenbusBloemen.nl = bloompostEen schutting kun je mooi laten begroeien met klimmers. Er zijn klimplanten die ook in de winter hun blad houden, waardoor je ook in de winter uitzicht hebt op een groene schutting.

De meeste achtertuinen worden begrensd door een schutting; een ideale steun voor klimplanten! Het enige waar je rekening mee moet houden is of de klimplant zelf omhoog klimt of dat je hem een handje moet helpen.

Verschillende Soorten Klimop Planten en Bloemen:

Zonder hulp omhoog klimmen

Klimop (Hedera), wilde wingerd (Parthenocissus tricuspidata ‘Veitch Boskoop’), trompetklimmer (Campsis radicans) en onder andere klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) klimmen zelf omhoog langs muren en schuttingen. Ze hebben hechtwortels waarmee de takken zich vastzuigen aan hun ondergrond. Vooral de klimop is een snelle klimmer die binnen een paar seizoenen een muur weet te bedekken. Bovendien houdt klimop in de winter zijn blad. Klimop, maar ook klimhortensia, kan in de schaduw; handig voor een schutting op het noorden. Heb je een zonnige plek en wil je een tropisch tintje kies dan voor de trompetklimmer met oranje of gele bloemen. Wilde wingerd kan in de halfschaduw of zon en staat weer vooral bekend om zijn prachtige herfstkleur.

Het betere slingerwerk

Veel andere klimmers, zoals Clematis (bosrank) hebben hulp nodig om omhoog te klimmen. Je zet ze met bindmateriaal vast aan de schutting of een klimrek. Hebben ze de weg eenmaal omhoog gevonden, dan slingeren ze zich met behulp van hun ranken omhoog. Er zijn veel soorten Clematis, waaronder groenblijvende soorten. Deze Clematis bloeit meestal vroeg in het voorjaar, zoals Clematis armandii ‘Apple Blossom’ of ‘Snowdrift’. Heb je een schaduwklimmer nodig, denk dan eens aan geurende kamperfoelie, bijvoorbeeld Lonicera henryi ‘Copper Beauty’. Vuurdoorn (Pyracantha) kan ook in de schaduw, heeft stekels, bloeit wit en geeft in het najaar bessen in rood, oranje of geel waar vogels dankbaar van eten.

Snoepmuur met Fruitklimmers

Een muur of schutting is ook een prima plek om fruitklimmers tegenaan te laten groeien. Druif, framboos, braam en de nog wat onbekende gojibes moeten omhoog geholpen worden, en vragen wat meer onderhoud, maar je kunt er heerlijk van snoepen!

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.